Nog een paar dagen en dan is het zover!! Het WK in Brazilië
gaat dan van start!! Om in de Braziliaanse stemming te komen kun je deze lekkere
bakkeljauw frita's als snack voor bij een wedstrijd maken. Van oorsprong is
deze snack Portugees maar ook in Brazillië wordt de bakkeljauw frita veelvuldig
gegeten. In het Portugees noemt men deze snack bolinho's de bacalhau en in Suriname zeggen wij bakkeljauw frita.
Het verschil tussen de Surinaamse en Portugese/Brazilaanse
bakkeljauw frita is dat de Surinaamse frita met brood word gemaakt in plaats
van aardappelen. Zelf vind ik het
lekkerder met aardappelen. Wanneer je
liever brood gebruikt, kun je het brood
fijnmaken in een keukenmachine met een beetje vocht (water/bouillon). Verder
heb ik de peterselie takjes vervangen door takjes selderij om het meer een
Surinaamse touch te geven.
Nu denk je misschien, waar kan ik gezouten vis/bakkeljauw kopen? Nou, tegenwoordig kun je bij elke toko terecht en zelfs bij de AH zag ik gezouten vis/bakkeljauw, so no worries. Bij de AH hebben ze het merk Lufo bakkeljauw in de schappen.
Dus mocht je bij jou in de buurt geen toko hebben dan kun je ook op de webshop
van de AH terecht.
Het advies dat ik je kan meegeven bij het kopen van gezouten vis is; let op de kleur van de vis, een mooi stuk gezouten vis/bakkeljauw heeft een witte kleur. Soms kunnen de
stukken donker van kleur zijn, beetje grijzig en soms zelfs bruinig. Zulke stukken gezouten vis/bakkeljauw koop ik zelf niet. Op moeders advies... ;) Koop je gezouten vis filet, dan heb je in de meeste gevallen een goed stuk vis.
Dus wil je een keer wat anders als snack dan bijvoorbeeld een bara, huzarensalade of toastjes en wil je niet te lang bezig zijn, dan is dit een perfect recept.
Enjoy...
Voor ongeveer 30 stuks bakkeljauw frita's
Ingrediënten
400 gram gezouten vis
400 gram aardappelen
2-3 eieren
4 bosuitjes, fijngesneden
4 takjes selderij, fijngesneden
zwarte peper
evt. zout
Sausje
Ketchup
1/2 teentje knoflook, fijngesneden
takje fijngesneden selderij,
1 madame jeanette pepertje, fijn gesneden
1. Laat de gezouten
vis bij voorkeur een dag van tevoren in koud water weken. Ververs daarbij 4-5 keer
het water.
2. Zet twee pannen met water op vuur. Kook in één pan je
aardappelen gaar (stomen kan ook), prak daarna de gekookte aardappelen fijn.
In de andere pan breng je het water aan de kook voor de
gezouten vis. Laat de gezouten vis ongeveer 5 minuten op laag vuur garen. Giet
de vis af en pluis/scheur het in fijne stukjes. Verwijder het vel en de graten.
3. Doe de vis in een grote kom, voeg de aardappelpuree,
bosui, selderij en eieren toe. Meng alle ingrediënten goed en breng op smaak
met wat zeezout en zwarte peper.
5. Doe de olie in een pan of friteuse en verhit tot 180
graden. Maak balletjes of quenelles van het mengsel en bak in de hete olie. Bak
de balletjes tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
6. Voor het sausje neem je een leuk kommetje, doe er
voldoende ketchup in en voeg de fijngesneden knoflook, selderij en madame
jeanette toe en roer alles goed door.
Serveer de bakkeljauw frita's warm met het sausje ernaast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten