Pagina's

zondag 8 juni 2014

Bakkeljauw frita'sNog een paar dagen en dan is het zover!! Het WK in Brazilië gaat dan van start!! Om in de Braziliaanse stemming te komen kun je deze lekkere bakkeljauw frita's als snack voor bij een wedstrijd maken. Van oorsprong is deze snack Portugees maar ook in Brazillië wordt de bakkeljauw frita veelvuldig gegeten. In het Portugees noemt men deze snack bolinho's de bacalhau en in  Suriname zeggen wij bakkeljauw frita.

Het verschil tussen de Surinaamse en Portugese/Brazilaanse bakkeljauw frita is dat de Surinaamse frita met brood word gemaakt in plaats van aardappelen.  Zelf vind ik het lekkerder met aardappelen. Wanneer je liever brood gebruikt,  kun je het brood fijnmaken in een keukenmachine met een beetje vocht (water/bouillon). Verder heb ik de peterselie takjes vervangen door takjes selderij om het meer een Surinaamse touch te geven.

Nu denk je misschien, waar kan ik gezouten vis/bakkeljauw kopen? Nou, tegenwoordig kun je bij elke toko terecht en zelfs bij de AH zag ik gezouten vis/bakkeljauw, so no worries. Bij de AH hebben ze het merk Lufo bakkeljauw in de schappen. Dus mocht je bij jou in de buurt geen toko hebben dan kun je ook op de webshop van de AH terecht. 
Het advies dat ik je kan meegeven bij het kopen van gezouten vis is; let op de kleur van de vis, een mooi stuk gezouten vis/bakkeljauw heeft een witte kleur. Soms kunnen de stukken donker van kleur zijn, beetje grijzig en soms zelfs bruinig. Zulke stukken gezouten vis/bakkeljauw koop ik zelf niet. Op moeders advies... ;) Koop je gezouten vis filet, dan heb je in de meeste gevallen een goed stuk vis.

Dus wil je een keer wat anders als snack dan bijvoorbeeld een bara, huzarensalade of toastjes en wil je niet te lang bezig zijn, dan is dit een perfect recept. 

Enjoy...Bakkeljauw frita - bolinho's de bacalhau - recept
Bakkeljauw frita - mengsel
quenelle vorm


Voor ongeveer 30 stuks bakkeljauw frita's

Ingrediënten

400 gram gezouten vis
400 gram aardappelen
2-3 eieren
4 bosuitjes, fijngesneden
4 takjes selderij, fijngesneden
zwarte peper
evt. zout
                        

Sausje

Ketchup
1/2 teentje knoflook, fijngesneden
takje fijngesneden selderij,
1 madame jeanette pepertje, fijn gesneden

Het recept
1.  Laat de gezouten vis bij voorkeur een dag van tevoren in koud water weken. Ververs daarbij 4-5 keer het water. 
2. Zet twee pannen met water op vuur. Kook in één pan je aardappelen gaar (stomen kan ook), prak daarna de gekookte aardappelen fijn.
In de andere pan breng je het water aan de kook voor de gezouten vis. Laat de gezouten vis ongeveer 5 minuten op laag vuur garen. Giet de vis af en pluis/scheur het in fijne stukjes. Verwijder het vel en de graten.

3. Doe de vis in een grote kom, voeg de aardappelpuree, bosui, selderij en eieren toe. Meng alle ingrediënten goed en breng op smaak met wat zeezout en zwarte peper.

5. Doe de olie in een pan of friteuse en verhit tot 180 graden. Maak balletjes of quenelles van het mengsel en bak in de hete olie. Bak de balletjes tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.

6. Voor het sausje neem je een leuk kommetje, doe er voldoende ketchup in en voeg de fijngesneden knoflook, selderij en madame jeanette toe en roer alles goed door.

Serveer de bakkeljauw frita's warm met het sausje ernaast.

bakkeljauw frita - bolinho's de bacalhau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten