Pagina's

woensdag 8 oktober 2014

Surinaamse bruine bonen

recept, Surinaamse bruine bonen, brown beans, soup,

Het heeft even geduurd maar het recept staat er! Je weet wat ze zeggen, van uitstel komt afstel..that's what happend! Maar ook omdat ik wat bruiloften had, dus het was even druk druk druk.

Tegenwoordig hebben de meeste mensen weinig tijd om van gedroogde bruine bonen een pan bruine bonen -soep- te maken. Je mag dus ook smokkelen met een potje HAK bruine bonen. Is helemaal niet erg, in de meeste gevallen gebruik ik ook potjes omdat het gewoonweg sneller is. Maar het is de bedoeling dat ik juist recepten deel zoals oma/mama/tante het vroeger maakte, dus vandaar mijn recept met gedroogde bruine bonen.
Bruine bonen kun je zowel vegetarisch maken als met kip, varken, zoutvlees of met rookworst. In dit recept combineer ik kip met varkensvlees.

Hierna volgt een lekkere kip pastei recept en ik zal proberen jullie niet al te lang te laten wachten!


recept bruine bonen rijst, brown beans
Lekker met rijst, kouseband/tajerblad/spinazie, zuurgoed en madame jeanette op azijn.
Dried brown beans, gedroogde bruine bonen

madame jeanette, lontai, piment korrels, garlic

Bruine bonen

600 gram gedroogde bruine bonen of HAK bruine bonen
600 gram kip
200 gram varkensvlees
10-15 lontai (pimentkorrels)
3 laurierblaadjes
2 tomaten in blokjes
3 theelepels tomatenpuree
1 madame jeanette
3 takjes selderij
2 uien, fijn gesneden
2 uien, in halve maantjes gesneden
7 tenen gehakte knoflook

1. Spoel de gedroogde bruine bonen en week deze bij voorkeur een dag of minimaal 5 uur in voldoende water in een grote pan. Giet na het weken het water af en vul de pan opnieuw met vers water. Ongeveer twee kootjes water gemeten vanaf de boontjes. Zet daarna de bruine bonen op vuur en kook ongeveer 1 Ć” 2 uur of tot ze gaar zijn.

2. In de tussentijd maak je de kip en het varkensvlees klaar. Fruit hiervoor de uitjes en knoflook in een pan totdat ze glazig zijn op een matige vuurtje. Voeg de lontai (pimentkorrels) en het laurierblad toe. Laat het 2 minuten mee bakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak het 1 minuut mee op hoog vuur. Voeg tomaat, de kip en het varkensvlees toe en bak tot het halfgaar is. Voeg zout naar smaak toe.


3. Voeg de uien, selderij, madame jeanette, (in halve maantjes), de kip en het varkensvlees toe aan de bruine bonen en laat nog ongeveer 30 minuten tot 60 minuten sudderen. Blijf regelmatig roeren anders koekt de bruine bonen aan. Maak de bruine bonen verder op smaak af met zout en zwarte peper. 

Recept bruine bonen, brown beans recipe, Surinaams

Surinames brown bean soup, bruine bonen soep, recept

Geen opmerkingen:

Een reactie posten