Pagina's

woensdag 28 mei 2014

Surinaamse kippensoep

Kippensoep voor wanneer: je ziek bent en zoals moeder vroeger voor je maakte, voor een koude regenachtige dag in NL of voor in een tropische regenbui in SR, kortom wanneer je een bord warme liefde nodig hebt!

kippensoep - surinaams

Soms lust je gewoon een simpele pittige old school kippensoep en voor mij is het dan deze kippensoep op z'n Surinaams. Wanneer je erge trek hebt in een bepaald gerecht noemt men dat in 't Surinaams lostu, weet alleen niet precies hoe je het woord schrijft. Nou, dat gevoel had ik dus, het was gister een koude regenachtige dag en dacht, wat is nou lekkerder dan zo een bord hete soep voor zo een dag!

Wil je een voller soepje dan kun je er verschillende groenten soorten aan toevoegen zoals broccoli, bloemkool, wortelen of bijvoorbeeld verse blad spinazie. Wat ook lekker erbij is, is stokbrood met kaas. Snijd schuine plakken af van het stokbrood, wrijf wat knoflook op de plakken, geraspte kaas erop en even vijf minuten onder de grill and that's it.

peper - madame - jeanette

Voor 5 tot 6 personen

Benodigdheden

Soeppan
Pollepel
Snijplank
Mes

Ingrediënten

1 ui, in blokjes 
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 tl lontai - pimentkorrels
1/2 tl peperkorrels
1 madame jeanette peper
3 takjes selderij
1 klein takje maggiblad
1 tomaat, in blokjes
2 grote aardappelen, in blokjes van 2 cm
4 middelgrote laurierbladeren
1 halve kip, ontvellen en even spoelen*
3,5 liter water
2 eetlepels olie


1. Zet de soeppan op vuur en doe er twee eetlepels olie in. Doe de laurierbladeren, pimentkorrels en madame jeanette erbij en laat 3 minuten meebakken.
2. Vervolgens schroei de kipdelen dicht in het kruidenmengsel.

3. Nadat de kipdelen mooi zijn dicht geschroeid, voeg je de uien, knoflook, selderij en maggie blad toe. Fruit de uien en knoflook tot ze glazig zijn.

4. Voeg 3,5 liter water plus 3 tl zout bij en laat aan de kook komen op hoog vuur. Wanneer het water al op kookpunt is, kun je het vuur middelhoog zetten. Tijdens het koken vormt zich een schuimlaagje in de pot, dit moet je zoveel mogelijk afromen.   

5. Wanneer de kip halfgaar is kun je de aardappelen en tomaat bij de soep doen. Als je de aardappelen vanaf het begin toevoegt, worden de aardappelen helemaal zacht en vallen ze uit elkaar.

6.Wanneer de kip gaar is haal je die uit de soep. Laat even afkoelen en pluis** het uit of zoals het in het Nederlands gezegd wordt, het vlees in stukjes scheuren. Correct me if i`m wrong. Voeg daarna weer toe aan de soep.

7. Maak verder op smaak af met zout en peper

surinaams - ingrediënten - kippensoep recept

kip

kippensoep - surinaams


* Surinamers hebben het gebruik hun gevogelte, vlees of vis voordat het in de pan gaat, te spoelen met zout, limoen of azijn.

**In Suriname gebruiken we voor deze handeling het woord 'pluizen'. Heb verder ook geen idee waar de oorsprong van het gebruik van dit woord ligt. 

kippensoep - surinaams

maandag 26 mei 2014

Gulgula

Ik heb dit nagerecht afgelopen divali na jaren weer gegeten. De buurvrouw van mijn nani (oma) had met divali gulgula's gebakken, dat maakt deze tante elk jaar met divali. Wat heb ik die dag gesmuld! Ik heb aan haar het recept gevraagd maar zoals bijna elke Surinaamse vrouw maakt zij haar gerechten ook op gevoel. Dus ik heb de hoeveelheden geschat. Ik kreeg wel een leidraad mee, dat was namelijk dat je de banaan goed erin moest proeven en niet al teveel meel erbij doen. 
Je komt denk ik op een verhouding uit van 1/3 meel en 2/3 bak banaan.


gulgula


Gulgula kun je vergelijken met een Nederlandse oliebol, alleen met een stuk minder meel. De structuur van deze gulgula is minder brood-achtig dan bij een oliebol. Persoonlijk vind ik dat veel lekkerder. Hou je zelf meer van een brood-achtige structuur, dan kun je proberen om 2/3 meel te gebruiken en 1/3 banaan. Vergeet daarbij niet je bakpoeder ook op aan te passen.

Je kan naast banaan ook kruiden toevoegen zoals bijvoorbeeld kaneel of nootmuskaat. Wat ook heel lekker kan zijn is vers geraspte kokos erdoor in plaats van banaan. Eigenlijk kun je veel kanten op met dit nagerecht.




Voor 20 - 25 stuks 

Benodigdheden


Weegschaal

Mengkom

Spatel
Rasp
Pan om in te bakken

Ingrediënten

80 gram meel
1/4 tl bakpoeder
1 bak banaan of 1,5 eet bananen, geraspt
2 eetlepels rozijnen
2 tl suiker
10 el water
olie om in te bakken

1.Doe in een mengkom alle ingrediënten en meng met een spatel alles goed door. Laat het gulgula beslag ongeveer een half uurtje rusten.

 2.Zet een pannetje met voldoende olie op vuur. Wanneer de olie heet genoeg is, zet je het vuur op de laagste stand. Anders worden je gulgula's heel snel bruin. Je kunt je olie testen door een beetje van het gulgula beslag in de olie te doen. Wanneer het beslag meteen naar boven komt, dan is de olie heet genoeg. 

Neem 2 eetlepels en schep met 1 lepel wat beslag en met de andere lepel duw je het beslag in de olie. Wat je ook kunt gebruiken is een kleine ijsscheplepel.

Je kunt ook proberen om met de hand het beslag in de olie te doen, dit gaat namelijk een stuk sneller. Wel moet je daarin die handigheid krijgen anders loopt het beslag door je vingers heen. Het is een kwestie van oefenen.

Bak de gulgula's op laag vuur goudbruin en serveer direct op een mooie schaal. Warm zijn ze het lekkerst! Eventueel kun je er poedersuiker op doen als je het wat zoeter wilt.


gulgula


Gulgula