Kippensoep voor wanneer: je ziek bent en zoals moeder vroeger voor je maakte, voor een koude regenachtige dag in NL of voor in een tropische regenbui in SR, kortom wanneer je een bord warme liefde nodig hebt!
Wil je een voller soepje dan kun je er verschillende groenten soorten aan toevoegen zoals broccoli, bloemkool, wortelen of bijvoorbeeld verse blad spinazie. Wat ook lekker erbij is, is stokbrood met kaas. Snijd schuine plakken af van het stokbrood, wrijf wat knoflook op de plakken, geraspte kaas erop en even vijf minuten onder de grill and that's it.
Voor 5 tot 6 personen
Benodigdheden
Soeppan
Pollepel
Snijplank
Mes
Ingrediënten
1 ui, in blokjes
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 tl lontai - pimentkorrels
1/2 tl peperkorrels
1 madame jeanette peper
3 takjes selderij
1 klein takje maggiblad
1 tomaat, in blokjes
2 grote aardappelen, in blokjes van 2 cm
4 middelgrote laurierbladeren
1 halve kip, ontvellen en even spoelen*
3,5 liter water
2 eetlepels olie
1. Zet de soeppan op vuur en doe er twee eetlepels olie in. Doe de laurierbladeren, pimentkorrels en madame jeanette erbij en laat 3 minuten meebakken.
2. Vervolgens schroei de kipdelen dicht in het kruidenmengsel.
3. Nadat de kipdelen mooi zijn dicht geschroeid, voeg je de uien, knoflook, selderij en maggie blad toe. Fruit de uien en knoflook tot ze glazig zijn.
4. Voeg 3,5 liter water plus 3 tl zout bij en laat aan de kook komen op hoog vuur. Wanneer het water al op kookpunt is, kun je het vuur middelhoog zetten. Tijdens het koken vormt zich een schuimlaagje in de pot, dit moet je zoveel mogelijk afromen.
5. Wanneer de kip halfgaar is kun je de aardappelen en tomaat bij de soep doen. Als je de aardappelen vanaf het begin toevoegt, worden de aardappelen helemaal zacht en vallen ze uit elkaar.
6.Wanneer de kip gaar is haal je die uit de soep. Laat even afkoelen en pluis** het uit of zoals het in het Nederlands gezegd wordt, het vlees in stukjes scheuren. Correct me if i`m wrong. Voeg daarna weer toe aan de soep.
7. Maak verder op smaak af met zout en peper
* Surinamers hebben het gebruik hun gevogelte, vlees of vis voordat het in de pan gaat, te spoelen met zout, limoen of azijn.
**In Suriname gebruiken we voor deze handeling het woord 'pluizen'. Heb verder ook geen idee waar de oorsprong van het gebruik van dit woord ligt.