Pagina's

maandag 1 december 2014

Kip pastei


As promised, de kip pastei. Ik heb jullie weer zo lang laten wachten, wat erg!
  
De meeste bij ons in de familie vinden kip pastei heerlijk. We hadden afgelopen maanden heel wat feesten in onze familie en de kip pastei was op bijna elk feest aanwezig. En omdat wij een grote familie hebben, wordt er voor zo een dag meer dan 100 pasteitjes gemaakt. Dat is wel een hele klus maar met een groepje is het zo gedaan én het is ook nog eens gezellig met elkaar.  Als je pastei voor thuis maakt voor bij de bruine bonen en pom, dan kun je het in een grote schaal maken. Dat is een stuk sneller dan individuele pasteitjes.

De foto's volgen nog op een ander tijdstip anders is het eind december en heb ik mijn kip pastei recept niet met jullie gedeeld.

*Wil je een vegetarische pastei dan kun je het met "vegetarische kip" maken. Tegenwoordig heb je vegetarische slagers en de veg kip is ook bij de grotere toko's te koop.

Voor  12 - 16 personen

Deeg
200 gram boter
300 gram meel
1 dl koud water

Vulling
100 gr - 125 gr roomboter
2 uien, fijngesneden
6 +/- lontai (pimentkorrel)
2-3 laurierblaadjes
tomatenpuree
500 gr kipfilet, geplozen of in stukjes fijn snijden
2 potten HAK doperwten, uitgelekt
2 potten HAK wortelen, uitgelekt en fijn snijden
2 eetlepels kappertjes, fijn gehakt
zout
witte peper

3 gekookte eieren, in plakjes gesneden met een eiersnijder
1 losgeklopt ei

note: een iets snellere versie is om de kipfilet uit te koken in water met wat zout.
De hoeveelheid kip kun je naar wens aanpassen.

Wat betreft de vulling, het kan zijn dat je wat overhoudt of juist tekort komt. Ik kom ook nog steeds niet altijd uit met mijn vulling :|, dus is helemaal niet erg.  Als je vulling overhebt kun je als quick fix bladerdeeg gebruiken. Heb je deeg over, no worries dat kun je gewoon invriezen.

Vulling
Stap 1: Smelt de boter in een grote pan en voeg hierbij de uien, lontai, laurierblaadjes en tomatenpuree toe. Fruit de uien tot ze glazig zijn en voeg de kipfilet toe, bak tot de kipfilet gaar is.

Stap 2: Haal de gare kipfilet uit de pan en pluis deze fijn. Het uienmengsel laat je in de pan. Voeg vervolgens de doperwten en wortelen toe aan het uien mengsel en bak ongeveer 5-10 minuten. Voeg vervolgens de stukjes kipfilet toe en bak 5 minuten mee. Maak af op smaak met zout en witte peper. Ik probeer zoveel mogelijk de smaken zelf te creëren maar als je niet tevreden bent over de smaak kun je vloeibare maggi toevoegen of een maggi blokje.

Stap 3: Als laatste voeg je de kappertjes toe en laat je de vulling afkoelen tot gebruik. In de tussentijd maak je het deeg.

Deeg
Stap 4: Meng met je vingertoppen de boter en meel  en kneed daarna alles samen en voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed goed door tot je een elastisch deegje hebt en het niet meer plakt aan je handen. Als je deeg te nat is of blijft plakken, voeg dan wat extra meel toe.
Voor je het deeg uitrolt laat je het eerst 30 minuten rusten in de koelkast.

Ovenschaal bekleden en vullen
De ovenschaal die ik gebruik heeft een afmeting van ongeveer 24cm bij 36cm. Het kan zijn dat je twee ovenschalen nodig hebt.

Stap 5: Beboter eerst je ovenschaal en rol daarna de helft van het deeg uit ter grootte van de ovenschaal. Rol het deeg over de deegroller en rol uit over de ovenschaal. Zorg er voor dat de hele ovenschaal bekleed is met deeg inclusief de randen. Druk het deeg goed aan.

Stap 6: Vul daarna de ovenschaal tot driekwart met de vulling. En niet vergeten, de gekookte eieren. Ik vergeet de eieren zelf zo vaak! Verdeel de gesneden eieren over de vulling.

jStap 7: Rol de andere helft van het deeg uit, dit wordt de "deksel" van de pastei. Voor je de pastei in de oven doet bestrijk je het eerst met het losgeklopte ei, dit geeft de pastei een mooie goudbruine kleur. 
Bak de pastei af in een voorverwarmde oven van 175 graden in ongeveer 45 minuten.
Mocht het deeg niet helemaal gaar zijn, dan laat je het wat langer in de over. De eerste 30 minuten kun je de ovenstand op onderwarmte zetten en de laatste 15 minuten op boven en onderwarmte.

Hoor graag of het gelukt is of als je vragen hebt of ergens tegen aanloopt, vraag gerust.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten