Pagina's

woensdag 1 april 2015

Kroket of bitterbal

kroket; bitterbal; snack; fry, croquette, recipe, recept
Wilde een kleine snack dus heb ze als bitterballen gevormd ipv een kroket vorm.
 
Kroketten van mijn nani (oma) vind ik tot nu toe het lekkerst. Vroeger kreeg ze vaak bestellingen van hapjes waaronder kroketten. Wij mochten altijd wel een handje meehelpen. Daar zat ik dan aan tafel met mijn kleine handen de kroketten door ei te halen en vervolgens paneermeel. Volgens mij mochten wij nog niet zelf de kroketten vormen want dat moest goed gaan. Het mocht geen "cracks" (naden) hebben want anders zouden de kroketten tijdens het bakken open barsten. Vond het wel heel leuk om te helpen.

Vorig jaar was zij in Nederland op vakantie en heb toen meteen gebruik gemaakt van de gelegenheid om te leren hoe je van die lekkere kroketjes maakt. De oude generatie doet alles uit de losse pols dus het was even uitvogelen wat de beste verhoudingen waren. Wat betreft de bouillon, je kan zelf je eigen bouillon van scratch maken of een beetje hulp van Knorr en Maggi! Ik probeer eigenlijk zoveel mogelijk zelf de smaken in een gerecht te krijgen maar het is heel lastig om de smaakmakers te evenaren. Dus ik heb in dit recept gesmokkeld met smaakmakers :$ zoals Knorr kippenbouillon en vloeibare Maggi! -shame on me-  Anders zou ik niet die smaak krijgen van mijn nani's (oma's) lekkere kroketjes...
Maar ik zal de bouillon wel een keer out of scratch maken. Ben benieuwd!

kroket, bitterbal, snack, fry

Voor 30 - 40 stuks bitterballen/ 20 - 25 stuks kroketten

100 gram meel
100 gram boter
150 - 200 gram kipfilet,
+/- 500 ml kipbouillon (Knorr of zelf gemaakte bouillon)
1 kleine ui, fijn gesneden
1/2 tomaat, ontveld en fijn gesneden
4 takjes selderij, fijn gesneden
3 á 4 pimentkorrels
1 laurierblad
1 kleine madame jeanette
Maggie-vloeibaar, naar smaak
witte peper
zout

croquette, kroket, bitterbal, recipe, recept


Stap 1: Als eerste maak je de bouillon, deze moet koud zijn wanneer je het aan de roux gaat toevoegen. Los de bouillon tablet op in 500 ml water, voeg daarbij de uien, tomaat, pimentkorrels, laurierblad, selderij en de madame jeanette toe. Laat dit samen ongeveer 10 á 15 minuten op een middelhoog vuur koken en laat de bouillon koud worden.

Stap 2: Voor de roux smelt je de boter in een pan en voeg je de gezeefde meel toe. Roer tot je een papje krijgt en laat het mengsel goed garen (3 a 4 min). Let erop dat het mengsel niet bruin word, zet het vuur op een lagere stand.

Stap 3: Voeg beetje bij beetje bouillon toe aan de roux en blijf goed roeren. Als laatste voeg je de kipfilet toe. Maak verder af op smaak met witte peper, zout en maggi. Laat het mengsel nog een paar minuten garen.
Verdeel het mengsel gelijkmatig in een schaal, bedek met plasticfolie en laat het mengsel afkoelen.

Kroketten/Bitterballen vormen
Je kunt twee kanten op met dit mengsel. Je kan het als een kroket rollen of als een bitterbal. Ik wilde voor mijn verjaardag kleine hapjes hebben dus heb ik er bitterballen van gemaakt

  • meel
  •  4 eieren, los geklopt
  • paneermeel
Kroket, snack, croquette, recept, recipe


Het paneren gaat als volgt:
Vorm eerst de kroketten/bitterballen, haal ze vervolgens door bloem, ei en daarna het paneermeel. 
De laatste twee stappen herhaal ik voor een dikkere korst en tijdens het bakken zorgt het ervoor dat de kroket niet snel openbarst.

Frituur de kroketten ongeveer 3 á 4 minuten op een middelhoog vuur of in de friteuse op ongeveer 175/180 graden. Als de olie niet heet genoeg is, is de kans groter dat de kroketjes gaan barsten.

Serveer met mosterd of peperketchup

Geen opmerkingen:

Een reactie posten