Pagina's

donderdag 22 september 2016

Paneer

Paneer is een verse ongezouten kaassoort. Panneer wordt veel gebruikt in India voor zoete lekkernijen (mithai) zoals burfi, gulab jamoon, rasmalai maar ook voor hartige gerecht zoals saag paneer - spinazie paneer of bijv. paneer kebab.
Het is heel makkelijk om zelf thuis te maken maar mocht je het nog makkelijker willen, dan kun je de paneer ook bij de toko kopen. 

Belangrijk:
Voor paneer heb je volle melk nodig omdat er in halfvolle of magere melk niet genoeg vet inzit om het gewenste resultaat te krijgen.

Paneer


Wat heb je nodig:

1 liter volle melk
4 cl citroen sap

kaasdoek
vergiet

Bereiding

 Bekleed als eerste een zeef of vergiet met een kaasdoek. Zelf heb zelf een soort kaasdoek zak maar de stof is aan de dikke kant, het uitlekken duurt dan wat langer.


Stap 1: Breng de volle melk in een ruime pan aan de kook. 


Stap 2: Zodra de melk begint te koken doe je het vuur omlaag en voeg je de citroensap toe aan de gekookte melk.  Roer de citroensap door de melk met een grote lepel. Je ziet direct dat de melk gaat schiften, de vet deeltjes gaan klonteren en hou je alleen nog het wei over. Merk je dat de melk niet direct schift, voeg dan nog een beetje citroen toe totdat het schift.Stap 3: Giet de paneer af in de kaasdoek en spoel het overtollige wei af. Breng de uiteinden van de kaasdoek bij elkaar en draai het strak om zo het overgrote deel van de vocht uit de paneer te knijpen.

Doe de kaasdoek met paneer weer in de vergiet en leg hier een zwaar gewicht op om het overtollige vocht eruit te laten lekken. Laat het in ieder geval 30 minuten uitlekken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten